Valeriaan verslaat stress, slapeloosheid en helpt je om te stoppen met roken

Kruiden

De officiële naam van dit helende roze bloeiende kruid is Valeriana Officinalis. Alle botanische namen van kruiden waar officinalis achter staat worden al van oudsher toegepast als medicijn in de fytotherapie en homeopathie in de vorm van een natuurlijk geneesmiddel.

Herkennen van Valeriaan

valeriaan bloem

De roze/witte, geurende bloem groeit in de vorm van bloemschermen. De stengels zijn lang en soms bovenaan vertakt. De blaadjes zijn geveerd met 9 – 21 paar blaadjes. Valeriaan wordt al vele eeuwen toegepast als natuurlijk geneesmiddel. Het deel van deze plant dat gebruikt wordt voor geneeskrachtige toepassingen is de wortel.

Deze wortel bevat olie en valepotriaten die een kalmerend effect hebben. Er treedt geen gewenning op en je wordt er niet suf van. Kenmerkend is de sterke geur waar ook katten hartstikke gek op zijn. Vooral ons zenuwstelsel heeft er baat bij om op een rustigere manier met spanningen en problemen om te kunnen gaan. Anders kun je last krijgen van spanningsklachten zoals maagpijn, hoofdpijn, buikpijn, geprikkeld zijn, slapeloosheid, hartkloppingen en een opgejaagd gevoel. Ontspannen is in ons gejaagde bestaan niet altijd even gemakkelijk.

We vullen vaak de meeste tijd met werken en in onze vrije tijd wacht er ook nog een huis en gezin op ons die de nodige aandacht verdienen. Verder ontkomen we niet aan maatschappelijke en sociale verplichtingen. Veel mensen raken dan ook overbelast, overspannen of krijgen last van een burn-out. Het komt voor dat we te laat naar bed gaan omdat we eenvoudigweg te weinig tijd hebben. Gelukkig kun je dan Valeriaan als plantaardig middel inzetten.

Lees ook:   Kaneel kan vanuit je kruidenkastje regelrecht je medicijnkastje in

ontspannen ontstressen

Deze genezende plant wordt namelijk toegepast bij de volgende gezondheidsproblemen

– examenvrees, zoals bijvoorbeeld in de  tabletjes van het Kruidvat met Valeriaan om rustiger van te worden. Deze tabletjes  neem je een half uur tot een uur voor het examen in en je zult je beter kunnen concentreren en meer ontspannen voelen.

– stress en nervositeit, Valeriaan thee wordt vaak gedronken om een opgejaagd en nerveus gevoel te verjagen. Je hervindt je rust en kunt moeilijke situaties weer veel beter het hoofd te bieden.

– astma en epilepsie, aanvallen die hier mee te maken hebben worden vaak door stress getriggerd. Verminder je stress met Valeriaan.

– spierpijn, neem een bad met Valeriaan er aan toegevoegd en je spieren zullen weer als nieuw voelen. Bij spierpijn kan het ook in een crème of zalf worden gebruikt.

Een ander goed werkend natuurlijk geneesmiddel tegen spierpijn is mosterdzaad, dit kan ook aan een bad worden toegevoegd.

– menstruatiepijn, PMS en overgangsklachten, Valeriaan helpt tegen  opvliegers, menstruatiekrampen en hormoongerelateerde depressieve of  overgevoelige stemmingen. Gebruik een tinctuur, thee of bad.

– ADHD, ADD en andere gedragsstoornissen, de rustgevende werking van het natuurgeneesmiddel Valeriaan zal de symptomen doen verminderen. De tabletten die vaak voor worden geschreven zoals Ritalin bevatten speed, kennen veel bijwerkingen en hebben een verslavende werking. Gebruik het als druppels, thee of in een bad.

– angsten en depressies, Valeriaan heeft niet alleen een rustgevende werking op ons zenuwstelsel maar ook op ons brein. Hierdoor kunnen angsten, paniekaanvallen en depressies met Valeriaan bestreden worden. Ook citroenmelisse heeft een opwekkende werking. Drink Valeriaan thee, druppels of voeg het toe aan je badwater.

Lees ook:   Rozemarijn, eindelijk een kruid waardoor je beauty en brains wel kunt combineren

valeriaan slapeloosheid

– slapeloosheid, een paar druppels Valeriaan tinctuur voor het slapen gaan en je slaapt als een roosje. Er is niks zo erg als uren wakker liggen en piekeren. Vaak worden er door de huisarts slaaptabletten voorgeschreven die weer de nodige bijwerkingen kennen. Een natuurlijke genezende combinatie die heel goed helpt om beter te kunnen slapen is een thee van citroenmelisse, hop en Valeriaan. Een combinatie van kruiden is in dit geval beter als Valeriaan alleen, omdat dit op de lange termijn beter blijft helpen. Zorg ook voor voldoende frisse lucht door je slaapkamerraam regelmatig open te zetten.

– het rustgevende en stressverminderend effect van Valeriaan zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld het stoppen met roken beter vol kunt houden. Ook smaakt een sigaret na de inname van Valeriaan niet meer. In de eerste maanden kun je een nicotinevervanger zoals een nicotinepleister of een nicotine kauwgum inzetten om normaal te kunnen blijven functioneren en geen kilo’s bij te komen. Je kunt zelfs nicotine winnen en verwerken in een thee of tinctuur uit de bladeren van een tabaksplant die je in je tuin kunt laten groeien zoals de Nicotiana Rustica.

Ook bij katten kan Valeriaan worden toegepast omdat ze er zo gek op zijn

– inwendig in de vorm van een tinctuur als rustgevend middel, te gebruiken bijvoorbeeld als een kat een tijdje ergens anders moet gaan logeren of er een kat bij komt

kat

– bij opvoeding, gebruik Valeriaan tinctuur als beloning of druppel het op plaatsen waar ze mogen krabben zoals een krabpaal. Ook kun je het in de kattenbak druppelen om de zindelijkheid te trainen of op het mandje zodat de kat er gaat slapen

Lees ook:   Kaneel kan vanuit je kruidenkastje regelrecht je medicijnkastje in

Waar vind je Valeriaan

Valeriaan groeit in Europa en Azië  als wilde, vaste, winterharde plant en het liefst aan de rand van zoet water of in een grasvlakte. Dit genezende kruid wordt tussen de 60 cm en 150 cm groot. De bloeitijd is de zomermaanden. Wat ook heel goed helpt bij spanning of stress is wandelen. Het bewegen in de frisse buitenlucht en de rustgevende werking van de kleur groen doen vaak wonderen.

Hoe gebruik je Valeriaan

Valeriaan kan als thee worden gedronken, getrokken uit de gedroogde wortel. Er kunnen extracten uit deze wortel gehaald worden door er een tinctuur van te maken. Deze tinctuur kan aan het badwater worden toegevoegd of er kunnen enkele druppels van worden ingenomen. De werking is actief vanaf een half uur na inname. Voor een optimaal effect wordt continu gebruik gedurende 2–4 weken aanbevolen.

Bijwerkingen

Er kunnen in incidentele gevallen maag en darmklachten optreden zoals buikpijn en misselijkheid. Hervindt je rust dus met dit prachtige en veelzijdige kruid en ga je angsten, slapeloosheid en depressies te lijf. Stop met roken en voel je gezonder en fitter. De natuur kent vele wonderen en ik zal jullie daar stuk voor stuk alle geheimen van gaan verklappen.

Geef een reactie