rozemarijn

Rozemarijn, eindelijk een kruid waardoor je beauty en brains wel kunt combineren

Kruiden

Deze week werd ik vlak voor het werk verrast met een prachtige grote plant hiervan in een pot. Deze plant werd mij gebracht door hele lieve mensen.

Alhoewel ik al weg was van de heerlijke geur van dit kruid in huis bij het koken en de warme, bittere, kamferachtige smaak, stond ik toch flink te kijken van alle gezondheidsvoordelen die je ermee kunt behalen.

Wat is rozemarijn?

Het zal je dan ook niet verwonderen dat er officinalis achter de officiële naam van dit wonderkruid staat. Rosmarinus officinalis om precies te zijn.

De Latijnse naam Rosmarinus komt van  ‘ros’ dat ‘dauw’ betekent en ‘marinus’ en dat betekent ‘uit zee komen’. Het tweede gedeelte komt door de afkomst van deze plant uit het de Middellandse Zeegebied. De plant groeide altijd dicht bij de zee.

Nou mijn tinctuur hiervan staat alweer te trekken op de vensterbank en ik kan niet wachten om het te gaan toepassen.

Je kunt er ook bijvoorbeeld een medicinale thee van maken.

De struik wordt 60 cm tot 150 hoog. Het is geen wintervaste plant en die van mij staat dan nu ook in de keuken.

rozemarijn eigenschappen

Hoe ziet rozemarijn er uit?

Het houtachtig kruid stamt oorspronkelijk uit het Mediterraanse gebied en komt van dezelfde muntfamilie als oregano, tijm, basilicum en lavendel. De altijd grijsgroene blaadjes zijn net naalden. De bloemen zijn wit, roze, paars of blauw. De heerlijke geur wordt ook vaak in luchtverfrissers gebruikt.

Lees ook:   Valeriaan verslaat stress, slapeloosheid en helpt je om te stoppen met roken

Geschiedenis van rozemarijn

Dit kruid droeg je vroeger bij je als beschermingsmiddel tegen ziekten. Het is al sinds lange tijd een symbool voor vriendschap en trouw en het niet meer vergeten van iemand. Reizende kregen het mee, het hoorde bij bruiloften en bij graven. Het werd verbrand net als wierook om de lucht te zuiveren. Volgens een legende waren de bloemen wit, totdat de Maagd Maria haar blauwe gewaad over het kruid te drogen hing. Toen kregen ze de kleur die ze nu nog hebben.

Wat zit er in rozemarijn dat zo gezond is?

rozemarijn in glas water

Er zit ijzer in, calcium en vitamine B-6. Er zitten antioxidanten in en ontstekingsremmers. Het bestrijdt bacteriën en vrije radicalen. Carnosic zuur zit er in en dit heeft de geprezen werking op ons geheugen. Het kruid wordt al sinds lang vervlogen tijden gebruikt om zijn geneeskrachtige werking.

In de keuken kan het in de soep, in een (tomaten)saus, door een stoofschotel en zelfs op je brood als topping. Vooral in de Italiaanse keuken wordt het veel gebruikt. Verwarm het echter niet te lang om de geneeskundige werking te behouden. Regelmatig gebruik van dit kruid in de keuken verzekert je van positieve effecten op je gezondheid.

Wat kan rozemarijn voor je gezondheid doen?

-het helpt tegen spierpijn

-het verbetert je geheugen

-het geeft je immuunsysteem een boost

-het versterkt je haargroei

-je concentratie verbetert erdoor

-de bloedcirculatie verbetert

-je krijgt er een beter humeur van

-het kan het herstel na een beroerte bespoedigen en de schade beperken

Lees ook:   Kaneel kan vanuit je kruidenkastje regelrecht je medicijnkastje in

-het verlost je van pijn

-het vertraagt de verspreiding van kankercellen bij leukemie en borstkanker

-het helpt om je ogen gezond te houden

-het gaat huidveroudering tegen en laat je huid stralen, het herstelt en voedt de huid

-het helpt bij huidproblemen

Welke gezondheidsvoordelen heeft rozemarijn nog meer?

rozemarijn voordelen

-het verbetert je geheugen en vergroot je intelligentie

-er lopen onderzoeken om te bewijzen dat het de cognitieve vermogens verbetert bij tot nu toe ongeneeslijke ziekten als Alzheimer en dementie, het helpt in ieder geval om Alzheimer te voorkomen

-het maakt je hoofd weer leeg en het helpt tegen stress, dit toegepast als aroma therapie en zelfs bij uitwendig gebruik als zalf

-het heeft een sterk antibacteriële werking

-het verslaat virussen

-het helpt tegen maagproblemen

-het kan zowel worden ingezet tegen constipatie als tegen diarree

-het verfrist je mond, stop eens een takje in je flesje water

-gebruik het bij mondproblemen, gorgel met warm water waar een takje van dit kruid in staat

-het werkt ontstekingsremmend

-het vergroot de aanmaak van rode bloedcellen

-het werkt uitwendig en inwendig als pijnstiller, bijvoorbeeld bij hoofdpijn of zelfs migraine

-het helpt om afvalstoffen sneller het lichaam te laten verlaten en is vocht afdrijvend

-het helpt je om af te vallen en vetcellen af te breken

-het versnelt leverherstel

Wat kunnen de bijwerkingen zijn van extreem hoge doseringen rozemarijn?

Een normaal, regelmatig gebruik in de keuken veroorzaakt geen bijwerkingen. Kijk wel uit dat je er geen gigantische hoeveelheid extracten van in gaat nemen. Dan loop je namelijk het risico dat je moet overgeven. In het ergste geval kun je er zelfs van in coma raken.

Lees ook:   Valeriaan verslaat stress, slapeloosheid en helpt je om te stoppen met roken

Voedingssupplementen hiermee kunnen beter niet ingenomen worden door zwangere vrouwen. Ook mensen die al medicijnen slikken moeten uitkijken voor wisselwerkingen met deze supplementen.

Milde overgevoeligheidsreacties kunnen ontstaan als je al allergisch bent voor planten van de muntfamilie.

Cosmetische en andere toepassingen van rozemarijn

Je kunt er een infusie met olie van maken en dit voor de verzorging van je huid en tegen rimpels en voor de reiniging van je gezicht gebruiken. Giet hete olie over de gedroogde of verse kruiden en laat dit afgedekt 10 minuten trekken. Filter de kruiden eruit door een koffiefilter. Laat iets afkoelen en gebruik het op je huid of haar. Ook kun je hiermee een haarmasker maken voor haar en hoofdhuid.

Je kunt er een insectenspray of luchtverfrisser mee maken door een takje rozemarijn in een verstuiver met water te laten trekken. Hier kun je ook je planten mee inspuiten ter bescherming tegen bladluizen en vliegjes.

Je kunt ook een verfrissend en bloedsomloop stimulerend bad nemen met rozemarijn of een aftreksel aan het laatste spoelwater van je haar toevoegen.

Hoe zaai je je eigen rozemarijn?

Zaai binnen voor in de lente. De zaadjes kiemen na 4 weken. De plant heeft flink wat ruimte nodig en de takjes zijn gemakkelijk te stekken door ze in wat water of meteen in de grond te zetten. Wat kaneel aan de onderkant stimuleert de wortelaanmaak. Je kunt ook de wortelkluit breken om te stekken. Na de bloei kun je de takken het best snoeien. Zo heb je er vele jaren plezier en gezondheidsvoordeel van.

Geef een reactie