trage schildklier

Problemen Bij Afvallen Door Trage Schildklier

Afvallen

Problemen Bij Afvallen Door Trage Schildklier

Een trage schildklier kan problemen veroorzaken bij het afvallen. We kunnen moeilijker afvallen door trage schildklier. Dit heeft te maken met verschillende hormonen die onze schildklier hebben vertraagd.

Een trage schildklier wordt ook een hypothyreoïdie genoemd. Dat zijn in makkelijker te begrijpen termen, een tekort aan hormonen in de schildklier.

Mensen die last hebben van een trage schildklier gaan heel makkelijk aankomen. En gaan ook nog eens heel moeilijk afvallen.

Hoe helpt de schildklier bij het afvallen

De schildklier speelt duidelijk een grote rol bij onze stofwisseling. De stofwisseling is het omzetten van voeding naar energie.

Bij mensen met een trage schildklier gebeurt deze stofwisseling zeer langzaam.

Heel vaak hebben die mensen ook minder energie. Dat maakt het voor hen nog moeilijker om een actieve levensstijl te gaan hanteren. Ze zijn immers altijd vermoeid.

Andere hormonen

Niet alleen de schildklierhormonen kunnen een invloed hebben. Er zijn nog andere hormonen bij het proces betrokken. Zoals bijvoorbeeld leptine, insuline en serotonine.

Wanneer ons lichaam bestand wordt tegen leptine, krijgen we problemen met onze vetopslag.

Leptine zorgt er namelijk voor dat we niet al teveel gaan eten. Ze geven een signaal door naar de hersenen. En die zeggen ons om te stoppen met eten.

Wanneer dit mechanisme niet meer werkt, met andere woorden, wanneer de hersenen niet meer reageren op de leptineprikkels die het ontvangt. Dan blijven we maar eten, zonder dat we het gevoel krijgen dat we moeten stoppen.

Dat is nu net wat bij veel mensen met een trage schildklier het geval is.

Leptine resistentie is niet hetzelfde als insulineresistentie maar komt vaak gelijktijdig voor. Ze zijn allebei een gevolg van overgewicht.

Wanneer we insulineresistent worden, dan zullen de receptoren die reageren op de insuline niet mer naar behoren werken. Omdat ze teveel suiker moeten metaboliseren.

Wanneer de receptoren voor insuline niet meer goed werken, zullen we sneller vet opslaan. Waardoor de leptine receptoren ook niet meer zullen werken. Leptine wordt aangemaakt in de vetcellen. Wanneer teveel vetcellen worden aangemaakt, en daaruit teveel leptine uit voortkomt. Zullen de hersenen hier ook niet meer op reageren.

Dan komen we terecht in een vicieuze cirkel waar we onvoldoende energie hebben om iets te ondernemen. En dus makkelijker blijvend overgewicht gaan opstapelen zonder ook maar één weg terug te zien.

Blijven eten is belangrijk

Bij een trage schildklier is het belangrijk dat we blijven eten. Doordat leptine de hersenen laat weten dat we genoeg hebben gegeten. Zal het signaal wanneer we niet meer eten volledig wegvallen.

Dat zal ook onze stofwisseling, ofwel het metabolisme volledig doen instorten. Waardoor we onmogelijk gewicht kunnen verliezen.

Hoe lossen we het dan op?

De vraag is natuurlijk, hoe we van die trage schildklier kunnen afraken. Het is echt geen makkelijke opdracht. Overgewicht zorgt voor meerdere problemen zoals diabetes, hartproblemen en alle andere zorgen die ermee gepaard gaan.

Wanneer we dus onze schildklier willen versnellen dienen we ten eerste te blijven eten!

Voeding

Zorg daarbij voor gezonde voeding. Voeding die vezels bevatten zijn enorm goed, doordat ze de bloedsuikerwaarden laag en in balans gaan houden.

Daarbij dienen we zeker alle snelle suikers of snelle koolhydraten te vermijden. Frisdrank, snoep, koekjes enzo dienen we absoluut te vermijden willen van onze trage schildklier afkomen.

Sport

Sporten is een belangrijke factor in het stimuleren van onze stofwisseling. En dus ook de schildklier om meer hormoon aan te maken.

En dit sporten is vaak geen makkelijke opdracht. We zijn steeds vermoeid en hebben geen zin om iets te ondernemen.

Toch is het extra bewegen de nummer 1 remedie om het probleem met de trage schildklier op te lossen.

We zullen misschien in het begin weinig resultaat zien. Maar na enkele weken zullen we merken dat we makkelijker gaan ons gewicht onder controle leren houden met behulp van de actievere levensstijl.

De hormonen raken terug in balans en onze hersenen worden weer geprikkeld door leptine.

Bronnen:

https://gezonderleven.org/afvallen/afvallen-met-trage-schildklier/

 

Geef een reactie