kaneel

Kaneel kan vanuit je kruidenkastje regelrecht je medicijnkastje in

Kruiden, Voeding

Bijna iedereen heeft het wel in zijn keukenkastje staan en kent de heerlijke smaak en geur van kaneel.Het hoort in appeltaart thuis, speculaas, appelmoes en in stoofpeertjes. Het is echt een geur die bij het najaar hoort. Denk maar eens aan pepernoten. Toch kun je hier meer mee als alleen je eten kruiden. Het is een echte superfood en doet wonderen voor je gezondheid. Ook kun je het cosmetisch toepassen en zelfs planten blijven er gezond door.

appelflap kaneel

Hoe maakt men kaneel?

Het wordt gemaakt van de bast aan de binnenkant  van de scheuten van de kaneelboom, dit rolt zich op tot het stokje dat wij kennen. Daarvan wordt de poeder weer gemaakt. De kaneelboom is blijvend groen en groeit in tropische gebieden. De olie van de bladeren worden na het drogen door stoomdestillatie verkregen. Deze olie is goedkoper dan de olie uit de schors. Dit vind je terug in zeep en eten. De pitten van de vruchten bevatten kaneelwax die gebruikt wordt in geurkaarsen.

kaneel bladeren boom

Hoe ruikt kaneel?

De stokjes ruiken vol, fruitig, warm,  peperachtig en naar vanille. De kaneelbladeren ruiken houtachtig,kruidig en iets naar metaal.

Hoe kan kaneel je bij je gezondheid helpen?

 • het verbetert je cholesterol
 • de geur verbetert je humeur. Zet een kaneelstokje een nacht in water in een verstuiver. Spuit het luchtje om je heen als je je down voelt.
 • het helpt bij verkoudheid, bijvoorbeeld in de thee of schenk heet water over een kaneelstokje en maak je eigen thee
 • het verhoogt het libido
 • het verbetert je bloedsuikerwaarden, vooral bij mensen met diabetes type 2. Deze mensen kunnen heel gemakkelijk testen of het hun helpt bij ze door een halve theelepel over hun ontbijt te strooien en ervoor en  erna en na een paar uur weer de bloedwaardes te checken. Blijf echter je medicijnen gebruiken.
 • het heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
 • Het doodt onder andere de streptococcus en E. coli bacterie.
Lees ook:   Rozemarijn, eindelijk een kruid waardoor je beauty en brains wel kunt combineren

Wat Doet kaneel verder nog meer?

 • het is een goede antioxidant
 • het verhelpt spijsverteringsproblemen, maag- en darmklachten. Kaneel wordt door de Duitse ‘Kommission E’ autoriteit op het gebied van fytotherapie aanbevolen bij misselijkheid, winderigheid, darmkrampen en zure oprispingen.
 • het helpt tegen het ontstaan van dementie en Alzheimer omdat het de plak helpt verminderen in de hersenen, alleen de geur van kaneel verhoogt de hersenactiviteit al
 • de ontstekingsremmende werking is van nut in de strijd tegen HIV
 • het heeft bloedverdunnende eigenschappen
 • het kan ingezet worden tegen kanker
 • het verlaagt de bloeddruk
 • het versnelt het wondhelingsproces, zelfs van de lever
 • het herstelt DNA en remt zo het verouderingsproces
 • het helpt je om af te vallen. De chroom die erin zit brengt je bloedsuikerspiegel in balans waardoor je minder insuline aanmaakt. Insuline bevordert vetopslag. Ook gaat het verstopping tegen en bevordert het de spijsvertering.
 • het helpt je genezen van chronische candida en andere door schimmels, gisten en bacteriën veroorzaakte infecties. Schimmels waartegen het helpt zijn candida albicans en andere candida soorten, aspergillus, fusarium en cladosporium.
 • je komt ermee van je hoofdpijn af
 • het verlicht menstruatieklachten. Het ontspant de spieren en vermindert zo krampen. Eet meer van deze specerij tijdens je menstruatie.
 • sporters krijgen meer energie van kaneel
 • het helpt tegen puistjes en acne. Het reinigt de poriën en maakt de huid minder rood en vlekkerig. Maak zelf een gezichtsmasker door één theelepel kaneel met drie eetlepels honing te mengen. Laat het mengsel een minuut of tien intrekken.
 • het stimuleert de haargroei. Maak een mengsel van drie eetlepels kaneelpoeder en vier eetlepels conditioner voor in je haar om de haargroei te stimuleren. Laat een kwartier intrekken.
Lees ook:   Valeriaan verslaat stress, slapeloosheid en helpt je om te stoppen met roken

kaneel honing

Welke stoffen in kaneel werken genezend?

Cinnamaldehyde en epicatechin zijn de meest werkzame stoffen, de tweede is een antioxidant die ook in blauwe bessen en rode wijn zit

Waar wordt kaneel geproduceerd?

Ceylon kaneel wordt geproduceerd in Sri Lanka, India, Madagascar, Brazil en in het Caribisch gebied, terwijl Cassia kaneel geproduceerd wordt in China, Vietnam en  Indonesië. Laatstgenoemde wordt van oudsher in de Chinese geneeskunde gebruikt. Het is een van de meest verwarmende kruiden en heeft vooral effect op nieren, hart en lever.

Hoeveel kaneel kun je gebruiken?

kaneel in koffie

Je kunt dagelijks een halve theelepel tot maximaal zes theelepels innemen.

Strooi het over je muesli, in je thee, yoghurt of koffie bijvoorbeeld.

Kaneel smaakt zoet en je kunt daardoor minder suiker toe te voegen aan je cake of andere zoete gerechten.

Je kunt ook heerlijke kleine kaneelpannenkoekjes maken door wat volkorenmeel met water te mengen tot het net vloeibaar is. Hier doe je een stukje kaneelstok bij door het tussen je vingers fijn te wrijven. Een zakje vanillesuiker smaakt er ook lekker in. Doe wat olie in de pan en bak ze goudbruin.

Waarom is kaneel een natuurlijk conserveermiddel?

Kaneel remt de groei van schadelijke bacteriën. Eten is dus langer houdbaar als deze specerij er doorheen zit.

Geschiedenis kaneel en toepassingen in het verleden

egypte piramides

In het oude Egypte werd het als parfum gebruikt tijdens het balsemen.

De Egyptenaren gebruikten deze specerij verder in hun heilige parfums. Het was het parfum van verleiding. Verliefde vrouwen sprenkelden het over hun bed.

Vandaag de dag wordt het nog in veel bekende parfumsoorten toegepast.

Lees ook:   Hoeveel omega 3 hebben we nodig per dag?

In de bijbel wordt beddengoed en kleding ermee geparfumeerd.

In de oorlog werden er wonden mee ontsmet.

Kaneel in de tuin

kaneel specerij poeder en stokje

Alsof dit nog niet genoeg toepassingen zijn stimuleert het ook nog eens wortelgroei bij planten.

Doe er wat van op de onderkant voor je een stekje in de aarde zet.

Ook helpt het om bacteriën en schimmels op planten te bestrijden.

Strooi dus af en toe wat van deze specerij in je (moes)tuin.

Kaneel kent dus ongelofelijk veel mogelijkheden in en buiten de keuken.

Het mag in geen enkel medicijnkastje ontbreken en kan als gezichtsmasker en haarmasker en zelfs op je planten worden gebruikt.

Geef een reactie