bergamot olie

Bergamot olie welke voordelen heeft het voor onze gezondheid?

Essentiële olie

De voordelen van bergamot olie zijn enorm en het aromatisch profiel is zo treffend dat het reeds enkele eeuwen gebruikt wordt als parfum en talloze cosmetische producten. Bergamot olie heeft een zoete geur en de mogelijkheid om een glimlach op het gezicht te toveren door zijn adembenemende geur.

Wanneer het wordt gebruikt in een luchtverfrisser kan de gemoedstoestand sterk verbeteren. Het kan kinderen tot rust brengen en is belangrijk om klaarheid op de werkvloer te behouden. Bergamot olie is het meest bekend voor zijn stimulerende werking op onze gemoedstoestand. Ook kan het in combinatie met andere bloemen of planten gebruikt worden. Lavendel olie wordt vaak gebruikt in combinatie met bergamotolie.

Eén druppeltje op de handen en opensmeren kan reeds voldoende zijn om het kalmerende gevoel te ervaren.

Los van het feit dat het ideaal is om te gebruiken als luchtverfrisser kan de olie ook wonderen doen voor onze haren en huid. Het is een voedende tonic die zal inwerken op de haren en daarmee de glans zal terugbrengen als nooit tevoren. Een aantal druppels kunnen reeds voldoende zijn om aan te brengen op het haar.

Gebruik van bergamot olie

Inhaleren

Het mengsel kunnen we inhaleren, dat is misschien de makkelijkste manier om bergamot olie te gaan gebruiken. We brengen een kleine hoeveelheid aan op onze handpalm en wrijven onze handen samen. Waardoor het mengsel kan worden verdeeld over de handen. Daarna kunnen we ademhalen met onze handen voor onze neus. Dat zal er meteen voor zorgen dat de gemoedstoestand gaat verbeteren en zal terug mentale klaarheid scheppen.

Luchtverfrisser of diffuser

Bergamot olie is één van de meest gebruikte oliën in een diffuser of luchtverfrisser. De zoete geur kan gemakkelijk gecombineerd worden met pakweg bijna elke andere soorten oliën. Al kiezen we beter voor bloemengeuren zoals lavendel, ylang ylang en vooral ook andere citrusvruchten zoals mandarijnolie, sinaasappelolie, citroenolie en zelf citroenmelisse. Met houtgeuren kan het resultaat mogelijk nogal sterk worden en wordt daarom niet door iedereen geapprecieerd.

Andere manieren om bergamot olie te gebruiken

We kunnen een druppeltje aanbrengen op onze huid om bijvoorbeeld insectenbeten of jeuk tegen te gaan. Ook bij een rode huid kan het helpen om deze extracten te gebruiken. Er kan ook een natuurlijk mondwater gemaakt worden van de oliën. Dankzij de ontstekingsremmende en anti-bacteriële werking kunnen we verschillende problemen met de tanden, tandvlees en de mond tegengaan.

Voor het slapengaan kunnen we enkele druppels aanbrengen onder het hoofdkussen. Dat zal ervoor zorgen dat we tijdens de nacht de geur kunnen inademen. En zal op die manier zijn effecten helpen bekomen. ‘s Morgens kunnen we opstaan met een zeer goed humeur.

Waar moeten we op letten?

Bergamot olie is niet giftig en is ook niet irriterend. Toch kan het bij blootstelling aan zonlicht voor problemen zorgen. Het is daarom beter dat we het niet aanbrengen op plaatsen die niet worden bedekt door onze kleding, indien we van plan zijn om in de zon te lopen. Dat kan worden opgelost door het mengsel ‘s avonds aan te brengen. Op die manier zal tegen de volgende morgen er geen risico meer zijn om schade op te lopen aan onze huid als gevolg van de blootstelling aan de zon.

Bijkomende informatie

Bergamot olie wordt vaak gebruikt ter vervanging van duurdere gedroogde bergamot schil. De olie kan worden gebruikt bij de bereiding van voeding en wordt ook toegevoegd aan liqueur en snoep. Het sap en de huid van het fruit zijn ook gebruikt in het vervaardigen van confituur en frisdrank.

 

Geef een reactie